Mitä henkilöstövuokraus on? Vastauksia yleisimpiin kysymyksiin.

Henkilöstövuokraus on jo niin yleistä, että kaikki tietävät siitä jotakin. Alan kasvu on ollut vauhdikasta ja vastuulliset henkilöstövuokrausfirmat ovat pitäneet huolen siitä, että pysyvät ajan käytäntöjen ja säännösten tasalla. Muutosta on tapahtunut monessa asiassa sitten ensimmäisten vuokrafirmojen, joten lue, millaista henkilöstövuokraus tänä päivänä on.

Millaista työnteko käytännössä on? Henkilöstöpalveluyritys on työntekijän työnantaja, mutta työ tehdään asiakasyritykselle. Paperiasiat, kuten työsopimus ja sairaslomatodistukset sekä palkanmaksu hoituvat meidän kauttamme. Perehdytys työtehtäviin ja työn valvominen hoituu asiakasyrityksemme toimesta. Töitä tehdään asiakasyrityksessä aivan samoin kuin kaikki muutkin siellä.

Miksi yritykset käyttävät henkilöstövuokrausta? Yleisin syy on sesonkiaika, jolloin työntekijätarve kasvaa joskus jopa moninkertaiseksi. Rekrytointi vie todella paljon aikaa eikä kiireen keskellä siihen ehdi panostaa tarpeeksi. On helpompaa ulkoistaa osa rekrytoinnista ja antaa alan ammattilaisten hoitaa se – tällöin asiakasyrityksemme saavat keskittyä omaan bisnekseen eikä aikaa tarvitse käyttää ylimääräiseen. Tehtävämme on nimenomaan tarjota asiantuntija-apua rekrytointiin ja työsuhteiden hoitamiseen.

Miksi työnhakijat tulevat henkilöstövuokrausfirmaan? Osa hakee tänä päivänä yhtä tiettyä työpaikkaa henkilöstövuokrauksen kautta, mutta moni haluaa saada tietoa kaikista itselleen soveltuvista työtehtävistä. Työllistämme paljon esimerkiksi opiskelijoita, jotka haluavat tienata koulun ohella, työskennellä kokoaikaisesti kesäisin ja saada monipuolista työkokemusta tulevaisuutta varten. Osa hakijoista ei vielä tiedä mikä on oikea ala itselle ja haluaa työkokemuksen avulla löytää itselleen sopivan alan. Yhdellä työhakemuksella voi hakea kymmeniä työpaikkoja meidän avullamme. Henkilöstövuokrausfirman avulla voi välttää työttömyyskaudet, sillä etsimme työntekijöillemme aina uutta työpaikkaa edellisen työsuhteen päätyttyä.

Miten palkka määräytyy? Vedämmekö välistä? Palkka on aina asiakasyrityksemme määrittelemä, mikä on monelle yllätys. Noudatamme asiakasyrityksessä käytettävää työehtosopimusta, joten tehtävämme on kuitenkin pitää huoli siitä, että palkka on vähintään taulukkopalkan mukainen.  Tuemme palveluosaajiamme palkkaneuvotteluissa asiakasyrityksen kanssa eikä palkan suhteen ole ylärajoja.  Palveluosaajillamme on kaikki TES:n määräämät oikeudet esimerkiksi lomiin. Tarjoamme myös etuuksia, kuten mahdollisuuden tilata Smartum-seteleitä sekä oikeuden työterveyshuoltoon.

Onko työ aina keikkatyötä ja onko sitä pakko tehdä? Keikkatyö, eli lyhyellä varoitusajalla tuleva lyhytkestoinen työ, on ollut yksi henkilöstövuokrausfirmojen tunnetuin ominaisuus. Valitettavan moni luulee, ettei työnteko muuta olekaan. Asiakasyrityksillä on eri tarpeita ja työsuhteiden kesto määräytyy niiden mukaan. Palveluosaajiemme joukossa on sekä vakituisia, määräaikaisia että keikkatyöntekijöitä. Keikkatyötä ei ole pakko tehdä – palveluosaajamme suunnittelevat rekrytoijien kanssa millaista työtä heille voi tarjota.

Heidi T. Olen koulutukseltani kasvatuspsykologi (KM) ja suuntautunut henkilöstöalalle. Olen toiminut vuodesta 2011 lähtien Oulun toimistolla henkilöstöneuvottelijana. Aiheita, jotka herättävät mielenkiintoni, ovat mm. rekrytointi, työntekijäkokemus, työyhteisöt ja työhyvinvointi.