Minun ensimmäinen kesätyöni!

Kesätyömuistot palauttavat mieleen ensikosketuksen työelämään. Minulle tämä ensimmäinen kesätyökokemus oli äitini yrityksessä, Kuperkeikka -nimisessä päiväkodissa. Täytin tuona kesänä 14 ja tartuin mahdollisuuteen tienata itselleni taskurahaa. Pientä rohkaisua työntekoon saattoi tulla kotoakin

En ollut oikeastaan koskaan kiinnostunut ammatillisessa mielessä varhaiskasvatuksesta tai lasten kanssa touhuamisesta, vaikka lapsirakas olenkin. Ala ei näin ollen ollut minulla mielessä myöhemmin koulu- ja työuraa suunniteltaessa. Ensimmäinen kesätyöni valikoitui siis klassisesti vanhempien kautta. Jälkeenpäin olen kokenut mielettömänä rikkautena sen, että pääsin mukaan työelämään jo nuorena. Minut otettiin osaksi työyhteisöä, jossa työskenteli erilaisia ihmisiä. Yhteenkuuluvuuden tunne oli mahtavaa. Minua ei koskaan kohdeltu ”pelkkänä kesätyttönä” vaan sain toimia samojen työtehtävien parissa kuin kokeneet työkaverinikin. Tämä yhteenkuuluvuuden tunne johti siihen, että vietin useamman kesä- ja talviloma-ajan samaisessa päiväkodissa työskennellen. Kävin moikkaamassa työkavereitani silloinkin, kun en itse ollut töissä. Lukioaikana minulla oli kolmekin eri työpaikkaa ja koska kaikissa työyhteisöissä oli niin upea yhteishenki, sujui työnteko opiskeluiden ohessa, ilman turhaa painetta. Tietysti raha motivoi nuorena työntekoon, mutta arvokkaampana pidän kuitenkin kokemusta työnteosta, joka on osaltaan auttanut eteenpäin työelämässä.

Väitän, että kesätyö ei koskaan ole vain työ. Kesätyö on meidän suurimman osan ensimmäinen kosketuspinta työelämään ja se on arvokas kokemus jo itsessään. Sillä on myös suuri vaikutus kesätyöntekijän mielikuvaan työnteosta ja työyhteisössä toimimisesta. Haastan jokaisen miettimään omia kokemuksiaan ja sitä, millaisena esikuvana haluaa toimia tuleville kesätytöille ja –pojille. Asenne työntekoa kohtaan tarttuu kotoa ja työpaikalta, joten pidetään siis huolta iloisesta työnteosta!

SOL Palvelut on kumppanina Vastuullinen kesäduuni –kampanjassa. Kampanjan tavoitteena on edistää hyvän kesätyön periaatteita joita SOLissa noudatetaan.

Aurinkoisia kesätyökokemuksia muistellen
Heidi Johansson

Blogi on julkaistu ensimmäisen kerran v. 2014

Heidi J. Työskentelen toista vuotta SOLissa henkilöstöasioiden palvelupäällikkönä ja olen unelmaduunissani! SOLissa pääsen toteuttamaan omia työarvojani ja kehittymään ammatillisesti monipuolisten työtehtävien parissa. Uskon positiivisuuden voimaan ja liikkeellä pysymiseen. Kokeilut ja erilaiset toimintamallit pitävät työintoa yllä ja sytyttävät tunteet työntekoa kohtaan.