Millainen on yleisin työhaastattelumme?

Haastattelemme viikoittain satoja työnhakijoita, joten haastattelutilanteet ovat muokkautuneet tehokkaiksi ja selkeiksi. Kerromme yleisimmästä työhaastattelustamme.

Meille voi lähettää avoimen työhakemuksen tai sen voi kohdistaa johonkin tiettyyn alaan tai yksittäiseen työpaikkaan. Tänä päivänä on hyvin yleistä, että haetaan usealta alalta töitä eikä hakemus ole tarkoin rajattu. Olemme kehittäneet työhaastattelumme siten, että työnhakijan taidot ja valmiudet tulevat selkeästi esille ja rekrytoija saa käsityksen hakijasta ja hänen osaamisalueestaan.

Työhaastattelut suoritetaan lähes aina toimistollamme. Meillä on sekä isoja että pieniä toimitiloja ja haastattelut voidaan käydä läpi myös keskellä avokonttoriamme. Tässä testataan hyvin myös hakijan keskittymiskykyä.

Yleisin työhaastattelu kestää noin puolituntia. Ensin käydään läpi työnhakijan taustat – kysymme koulutuksesta sekä työkokemuksesta. On tärkeää, että työkokemus käydään tarkoin läpi, sillä joku on voinut saada esimerkiksi rakennusalalta taitoja, joita voi hyödyntää vaikkapa teollisuuden parissa. Haluamme tietää tarkasti mitä kukin osaa, jotta voimme tarjota monipuolisesti työpaikkoja. Esimerkiksi pelkkä ’trukinkuljettaja’ ei kerro paljoa, vaan pyydämme aina tarkentamaan mitä trukkeja on käyttänyt ja kuinka paljon.

Työnhakijan persoonallisuus tulee hyvin esille jo työkokemuksesta rupatellessa, mutta kysymme vielä erilaisia persoonaan ja toimintatapoihin liittyviä kysymyksiä. Vahvuudet ja heikkoudet kuuluvat lähes jokaisen haastattelun kysymyslistaan. Haluamme tietää hakijan mielipiteen itsestään ja kehityksen kohteistaan. Vaikutuksen tehdäkseen on tärkeää, että kysymyksiin vastaa aidosti – kaikilla on omat vahvuutensa ja jokainen sopii jonnekin töihin. Haastatteluun voi valmistautua pohtimalla missä on hyvä ja minkälaiseen työpaikkaan ja työtehtäviin sopii omasta mielestään. Yksi hyvin monipuolinen kysymyksemme on: millainen on mielestäsi hyvä asenne? Oletko itse sellainen, mitä juuri kuvailit? Tätä on hyvä pohtia vielä työllistymisen jälkeenkin ja pitää omaa vastaustaan tavoittelemisen arvoisena.

Hakijan olemus ja käyttäytyminen haastattelun aikana kertoo vähintään yhtä paljon kuin itse vastaukset kysymyksiin. Rekrytoijamme aloittavat arvioinnin jo kätellessä – oletko kiinnittänyt huomiota siihen kuinka kättelet muita? Lähetämme oikein mielellämme asiakastamme kättelemään henkilön, joka ottaa katsekontaktia ja reippaan otteen! Haettavasta työpaikasta riippuen haastatteluissa ei välttämättä tarvitse esittää montaa kysymystä. Hakukierroksia on useita yleensä vain silloin, jos haetaan tekijää kokoaikaiseen paikkaan tai toimihenkilötasolle. Mikäli haastattelun ja työllistymisen välissä on pidempi tauko, voimme pyytää hakijaa vielä piipahtamaan toimistolla tietojen päivitystä varten.

Kehitämme haastattelutilanteitamme jatkuvasti ja kysymme jokaiselta hakijalta jälkikäteen sähköisesti palautetta. Käymme palautteet tarkoin läpi ja kuukausittain kaikki rekrytoijat saavat niistä koosteen. Pyrimme siihen, että haastattelutilanne on rento eikä hakijan tarvitse jännittää. Toivomme aina itsekin, että jokainen hakija työllistyisi meille.

Heidi T. Olen koulutukseltani kasvatuspsykologi (KM) ja suuntautunut henkilöstöalalle. Olen toiminut vuodesta 2011 lähtien Oulun toimistolla henkilöstöneuvottelijana. Aiheita, jotka herättävät mielenkiintoni, ovat mm. rekrytointi, työntekijäkokemus, työyhteisöt ja työhyvinvointi.