Lean-oppia maailman parhaalta

Lean on ottanut hyvin tuulta alleen Suomen SOLissa. Syksyllä oli sopiva hetki käydä benchmarkkaamassa, miten kollegat Ruotsissa homman hoitavat. SOLin tytäryhtiö SOL Reneriet on Scanian kumppani Ruotsin Södertäljessä, ja Scania puolestaan on yksi maailman parhaita Lean-filosofian mukaan johdettuja yrityksiä. Jopa Leanin kehittäjä Toyota on käynyt tehtaalla arvioimassa toimintaa.

Scania soveltaa Lean-mallia modulaarisessa tuotejärjestelmässään, jossa samoja osia ja komponentteja voi käyttää useissa erilaisissa autoissa. Näin on mahdollista laajasti mukauttaa tuotantoa ilman, että kustannukset nousevat.

Pienillä askelilla ympäristötekoja ja työhyvinvointia

SOL huolehtii Södertäljessä Scanian siivous- ja ympäristöpalveluista tiloissa, joissa työskentelee 8700 työntekijää. Yhdessä Scanian kanssa SOL on ottanut Lean-mallin myös siivoukseen. Sen ansiosta siivouskuluja on pystytty vähentämään huomattavasti. Siivouksessa on siirrytty vedettömään siivoukseen, valkotaulut – joita alueella on huimat 50 kappaletta – puhdistetaan ilman kemikaaleja eivätkä siivousaineet ole allergisoivia.

Myös työmenetelmät ovat entistä ergonomisempia. Jopa niinkin pienellä asialla kuin vaihtomattojen oikealla määrällä ja sijoittelulla on saatu asiakkaalle tuhansien kruunujen säästöt. Sen lisäksi roska-Sulojen kuljettaminen on helpottunut lumisina ja liukkaina talviaikoina, mikä ei olekaan ihan pieni juttu, sillä alueella on yli 600 jäteastiaa.

Monesti Leanin ajatellaan olevan suuria tekoja tai isoja muutoksia prosesseihin. Lean parhaimmillaan on kuitenkin ongelmien tunnistamista ja niihin tarttumista. Pienet teot ovat usein merkittäviä parannuksia, jotka tuovat suuria säästöjä ja tekijöilleen työhyvinvointia ja viihtyvyyttä. Isäntämme, SOLin palvelupäällikkö Gökay Akyüz, painotti vierailun aikana työntekijöiden arvostamista ja sitä, että kaikki lähtee liikkeelle työntekijöistä.

Ongelmanratkaisuja ja miten päästään alkuun

Liikkeelle pääsee helposti PDAC-taulun eli jatkuvan parantamisen taulun avulla. Tekeminen puretaan taululle henkilöittäin ja edistymistä seurataan piirakkaympyrällä. Taululla tekeminen, edistyminen ja menestyminen tehdään kaikille näkyväksi ja avoimeksi. Scania pitää aamu- ja vuoropalavereja parannustaulujen luona, ja myös SOL on ottanut käyttöön samanlaiset taulut.

PDAC–kuva eli parannusvalkotaulu Scanialta

Jatkuvan parantamisen taululta ongelmat voidaan siirtää käsittelyyn erityiselle A3-lomakkeelle. Määritellään ongelma, toimenpiteet ongelman ratkaisemiseksi, tavoitteet ja seuraamisen menetelmät. Lean-kävelyillä puolestaan voidaan selvittää siirtymiin kuluva aika ja vähentää sitä, kun vaikkapa jäteastiat sijoitetaan niin, että niiden tyhjentäminen on mahdollisimman taloudellista.

Toimintaa Scanialla kehitetään jatkuvasti asiakkaan ja työntekijöiden kanssa. Säästettyjen kruunujen lisäksi työviihtyvyys on kasvanut ja sairauspoissaolot vähentyneet. Myös kiireen tunne on työntekijöiltä poistunut. Ruotsin kollegat ovat onnistuneet isosti!

SOLissa olemme käyttäneet Leanin mukaisesta toiminnasta nimeä Kerralla oikein. Kuten Leaniin kuuluu, kehittämistyö ei koskaan lopu. Ruotsin-matkamme innoittamana otamme valkotaulut syksyllä käyttöön useissa asiakaskohteissamme.

Ruotsin Lean tiimi
Benchmarkkausmatkalla Solemon toimitusjohtaja Peppi Kaira sekä kansainvälisten liiketoimintojen kehityspäällikkö Anna-Riikka Mahlamäki. Isäntinä Ruotsin SOL Renerietin palvelupäällikkö Gökay Akyüz, ja SOLin Scanialla työskentelevä palveluesimies Kalled Mustonen.

Lue lisää Leanista

Harri E. Kehityspäällikkö SOL Palvelut Oy. Työnkuvaani kuuluu LEAN – kerralla oikein, auditoinnit ja laadunvarmennus sekä kehitystoiminta asiakkaiden kanssa. Töiden ohessa on mm. jättänyt muutaman patenttihakemuksen ja omaa vahvan partioharrastus taustan joka on auttanut mm. ongelmien ratkaisemisessa. Työuran aikana olen pyrkinyt jatkuvaan oppimiseen ja etenemisen.