Katselenko Itämerta vai muovimerta?

Katselen talvista Itämerta ja sen tyrskyäviä rantoja. Kesän levälautat ovat menneet. Näyttää raikkaalta, mutta mitä pinnan alla tapahtuu? Mitä sieltä löytyy nyt?

Viime viikolla koko Euroopassa vietettiin jätemäärän vähentämisen viikkoa, ja me SOLissa osallistuimme siihen yhdessä tuhansien muiden toimijoiden kanssa. Teemaksi valitsimme tänä vuonna muovittoman vaihtoehdon. Haastoimme monia asiakkaitamme mukaan tekemään työtä muovin vähentämiseksi. Kampanja onnistui hienosti. Saimme vähennettyä valtavasti pienten ja isojen jätesäkkien kulutusta. Poistimme pussien käytön kokonaan tai korvasimme ne ekologisilla kestosäkeillä. Laskeskelin, että jos lähtisimme rullaamaan kaikkia säästettyjä säkkejä ja pesuloiden pakkausmuoveja Helsingin keskustasta pohjoiseen, niin päätyisimme varmasti Lappiin saakka. Ja muovia riittäisi vielä takaisin Helsinkiin asti. Huimaa, eikö totta? Nyt säästimme tuon muovimäärän vain valitsemalla ja päättämällä toisin.

Miten tuo Itämeri sitten tähän liittyy? Hyvinkin, sillä muovissa mättää, jos muovit tuulien tai huolimattoman käsittelyn päätteeksi joutuvat vesistöihin ja vesistöistä meriin. Matkalla muovit jauhaantuvat ja muodostavat lauttoja, jotka vellovat virtojen mukana ja jauhaantuvat lisää. Tästä muodostuu mikromuoveja, ja pienen pienet muovihiukkaset joutuvat kalojen ruuaksi ja edelleen ravintoketjuun. Osa muovista jää meriin ajelehtimaan. Muovin maatumiseen tarvitaan noin miljardi vuotta.
Pelottava ajatus.

Olemme Muoviton vaihtoehto -kampanjallamme saaneet säästettyä satoja kilometrejä neitseellisistä raaka-aineista valmistettuja pusseja ja pakkausmateriaaleja. Olemme tehneet sekä ekologisen että taloudellisen valinnan. Yritykseni ympäristövastaavana tunnen onnistuneeni. Olen onnellinen siitä, SOLissa arvostetaan luontoa ja mahdollistetaan kestävät valinnat. On myös upeaa, että koko Eurooppa toimi yhdessä ja samaan aikaan.

Tästä on hyvä jatkaa työtä puhtaan ympäristön ja Itämeren puolesta. Pienillä valinnoilla on loppujen lopuksi ratkaiseva merkitys kokonaisuuden kannalta. Kampanjassamme tärkeintä oli se, että jätimme siemenen itämään, ja tämä siemen toivottavasti kasvattaa puun, jonka runko kantaa ja oksat levittyvät suojaamaan Itämeren rantoja.

Paula Haanpää, SOL Palvelut Oy Kouluttaja

Paula H. Kouluttaja, ympäristöryhmän jäsen ja ympäristövastaavien luotsaaja. Minulle ilmiöt niin työyhteisöissä, ihmisten kesken tai luonnossa ovat kiinnostavia. Ympäristöasiat ja luonnon monimuotoisuus osana kulttuuriympäristöä inspiroi minua.