Ja hyvä, lämmin, hellä on mieli jokaisen…

Joulun tunnelma on ollut tänä vuonna hivenen epätodellinen, kun eteläisessä Suomessa on odoteltu pitkään lunta. Vinkitän nyt vielä viime hetken vaihtoehtoisia tapoja toimia joulunkynnyksellä.

No onkos tullut kesä nyt talven keskelle –laulussa kehotetaan laittamaan pesä pikkulinnuille. Tuo olisi meiltä jokaiselta edullinen ja tärkeä jouluinen teko. Palkaksi saat lahjan takaisin – voit seurata pihapiirissäsi tai ikkunallasi lintujen touhuja koko talven.

Nykyisin puhutaan paljon aineettomista lahjoista. Niistä tärkein on läsnäolo ja lämpö läheisille. Ilahduta perhettäsi tai ystäviäsi lupauksella: Olen juuri sinua varten! Jos kuitenkin haluat hankkia lahjoja, erilaiset lahjakortit palveluihin vaikkapa SOLin Pesulaan, hemmotteluihin, hierontaan tai kotisiivoukset koko vuodeksi ovat hyvä idea. Nämä saavat lahjan saajassa ihmeitä aikaan. Ja vanhakin nyt nuortuu kuin lapsi leikkimään ja koukku selkä suortuu niin kaik on mielissään.

Joulukuun pimeässä tarvitaan paljon valoa. Valittavana on nykyisin vähän energiaa kuluttavia led-valoja, joilla valaiseminen onnistuu entistä edullisemmin. Ensi viikolla onkin sitten vuorossa kuusi kynttilöineen. Tässä suosittelen luonnon aitoa kuusta. Kuusen hävittäminen joulun jälkeen käy kätevästi, koska useimmat jätehuoltoyhtiöt noutavat sen maksutta ja toimittavat hyötykäyttöön. Jo kuusi kynttilöitä on käynyt kukkimaan, pimeitä talven öitä näin ehkä valaistaan…

Hyvin ajanmukaisia ja ekologisia ovat erilaiset kierrätetyt joululahjat. Omat lainalapsenlapseni saavat lahjaksi SPR:n Konttikirpparille lahjoitetut kirjat. Kummityttöni, kaikki kolme, saavat hiihtokilpailujen vanhoista palkintolusikoista juuri heille tehdyt ihanat ja uniikit sormukset. Ja hyvä, lämmin, hellä on mieli jokaisen, oi jospa ihmisellä ois joulu ainainen!

Joulun odotuksin Paula

Paula H. Kouluttaja, ympäristöryhmän jäsen ja ympäristövastaavien luotsaaja. Minulle ilmiöt niin työyhteisöissä, ihmisten kesken tai luonnossa ovat kiinnostavia. Ympäristöasiat ja luonnon monimuotoisuus osana kulttuuriympäristöä inspiroi minua.