Hyvän tyypin vaahtokylpy

Monet ovat kesän aikana matkanneet kaukomaihin hakemaan lämpöä ja aurinkoa, toiset ovat viettäneet suomalaista kesää saunoen ja uiden. Matkalla on saattanut olla mukana yksi tai useampi ”hyvä tyyppi”, joka on saattanut reissussa rähjääntyä. Meidän perheessä tuo hyvä tyyppi on Late Lammas. Late kulkee siellä missä poikanikin. Ennen reissuun lähtöä täytyy aina varmistaa, että Late on mukana. Late on reissuissa rähjääntynyt useampaankin kertaan, mutta aina se on saatu puhtaaksi. Itse tarkistankin aina ennen uuden pehmolelun ostamista kuinka sen voi pestä.

On syytä muistaa, että kesän päätyttyä infektioriski lisääntyy, kun palataan päiväkotiin ja tavataan taas paljon muita lapsia. Flunssan tai vatsataudin jälkeen pehmoleluille suositellaan ensisijaisesti pesua. Olen koonnut tähän ohjeita erilaisten lelujen puhdistamiseen.

Pehmolelujen puhdistus

Jos halutaan pöpöt ja ruokatahrat pois, on vesipesu ehtottomasti paras. Pesuohjeissa suosituksena saattaa olla pyyhintä kostealla pyyhkeellä, joka on kyllä yhtä tyhjän kanssa.
Ennen pesua kannattaa kuitenkin tarkistaa, että kaikki pehmolelun materiaalit kestävät vesipesua ja noudattaa seuraavia ohjeita:

1. Tarkista pehmolelulle sopiva pesulämpötila (polyesteri 40 – 60 ⁰C, puuvilla 60 ⁰C, villa käsinpesu tai konepesu 40 ⁰C villan pesuohjelmalla).
2. Laita pehmolelut pesupussiin, jos peset ne pyykinpesukoneessa.
3. Kuivaa pehmolelut ilmavassa tilassa, esimerkiksi pyykkinarulla.
Jos pehmoon on tullut koita tai elintarviketuholaisia, tarvitaan 40 asteen vesipesu. Täit, luteet ja muut syöpäläiset vaativat 60 asteen vesipesun tai ammattimaisen käsittelyn. Myös otsonikäsittely poistaa tuholaiset, syöpäläiset ja homeitiöt.

Puu- ja muovilelujen puhdistus

Puu- ja muovilelut on helpointa pyyhkiä puhtaaksi yleispuhdistusaineliuoksella kostutetulla siivouspyyhkeellä. Likaiset muovilelut voi myös upottaa astianpesuaineliuokseen, jos lelu on tiivis eikä siinässa ei ole osia tai tarroja, joita vesi voisi vahingoittaa. Jos muovilelut sisältävät elektroniikkaa, on syytä vain pyyhkiä ne. Liotuskäsittely sopii esimerkiksi legoille. Astianpesuaine ei vahingoita muovileluja. Liotuksen jälkeen huuhtele muovilelut ja kuivaa ne.

Tiina L. Tiina L. Työskentelen SOLilla kouluttajana. Olen koulutukseltani restonomi YAMK ja vastaan SOLissa tutkintopohjaisista koulutuksista. Teen myös paljon kohdekohtaisia koulutuksia. Nautin suunnattomasti työn monipuolisuudesta. On hienoa kehittää uutta ja lujittaa yhteistyötä asiakkaiden kanssa.