7 vinkkiä työhakemuksen täyttämiseen

Työhakemusten täyttäminen on olennaisin osa työnhakuprosessia. Rekrytoijamme käsittelevät päivittäin todella suuren määrän hakemuksia – olemme nähneet niitä sen verran, että kokosimme tähän parhaat vinkit niiden täyttämiseen.

1.Mieti haluatko todella kyseisen työpaikan. Pitkään töitä etsinyt hakija voi lähetellä hakemuksia jo hieman turhankin helposti. Hakemuksen tulee aina olla harkittu, sillä siitä kyllä huomaa onko hakija todella kiinnostunut paikasta. Työhakemuksen täyttöön ei tarvitse käyttää koko päivää aikaa, mutta huolellinen ja harkittu työ näkyy varmasti.

2.Selvitä työpaikan vaatimukset. Mieti täytätkö ilmoitetut vaatimukset ja kysy tarvittaessa lisätietoja. On oma etusi, että olet selvillä työtehtävistä ja vaatimuksista ennen kuin haet paikkaa.

3.Avointa paikkaa hakiessasi kerro rohkeasti itsestäsi – millainen työntekijä olet, mitkä ovat vahvuutesi ja millaisessa työympäristössä pärjäät parhaiten. Millaista kokemusta olet saanut ja missä juuri sinä olet todella hyvä. Jos rekrytoija saa avointa hakemustasi lukiessa heti kuvan siitä, millaiseen työpaikkaan voisit soveltua, hän muistaa sinut sellaisen ilmaantuessa.

4.Täytä hakemus huolella. Tarkista varsinkin perustietosi moneen kertaan, sillä väärin kirjoitettu nimi, osoite tai puhelinnumero on jo sen verran paha virhe, että mahdollisuutesi laskevat heti. Kirjoitusvirheet eivät saa rekrytoijaa ainakaan innostumaan hakemuksestasi. Hakemuksen täyttöön käytetty aika kertoo siitä, kuinka tosissasi haet työpaikkaa.

5.Täytä hakemus omana itsenäsi. Ei ole tarkoitus erottua joukosta kaikin mahdollisin keinoin, vaan miettiä millainen työntekijä ja –hakija juuri sinä olet. Kaikkien käyttämät adjektiivit, kuten iloinen, reipas, sosiaalinen ja ahkera eivät enää saa rekrytoijaa vakuuttuneeksi. Tarkoitus on, että täytät hakemuksen sellaisena kuin olet, ja saat työpaikan, joka sopii juuri sinulle – eikö tarkoituksesi ole löytää paikka, jossa viihdyt ja pärjäät?

6.Vastaa hakemuksen kysymyksiin. Jos hakemuksessa tiedustellaan esimerkiksi työkokemustasi – kerro siitä omin sanoin (”katso CV” ei ole työkokemuksesta kertomista). On tärkeää, että huomioit mitä hakemuksessa kysytään ja käytät aikaasi vastaamiseen. Työkokemuksesta kerrottaessa voit mainita miten saamasi kokemus on hyödyksi hakemissasi työtehtävissä. Pyri viittaamaan myös itsestäsi kertoessa mitkä ominaisuutesi ovat kyseistä tehtävää ajatellen eduksesi.

7.Liitä mukaan pyydetyt liitteet. Ja tarkista pariin kertaan, että ne ovat oikeat ja todella olet liittänyt ne hakemukseen. Muista joka kerta päivittää CV:n päivämäärät ja tarkistaa, että se on oikea versio.

Onnea työnhakuun!

Heidi T. Olen koulutukseltani kasvatuspsykologi (KM) ja suuntautunut henkilöstöalalle. Olen toiminut vuodesta 2011 lähtien Oulun toimistolla henkilöstöneuvottelijana. Aiheita, jotka herättävät mielenkiintoni, ovat mm. rekrytointi, työntekijäkokemus, työyhteisöt ja työhyvinvointi.