SOL palkitsi uimavalvoja Joonas Mikkosen hengen pelastamisesta

10.02.2016

SOLilainen uimavalvoja Joonas Mikkonen palkittiin Urhoollisuus-kunniakirjalla. Hän pelasti kokemattoman uimarin hengen joulukuussa Punkaharjulla sijaitsevassa Kruunupuiston kuntoutuskeskuksessa.

Pelastettu on nuorehko mies, joka oli saanut uimaopetusta, mutta jonka taidot olivat vielä heikot.

- Joulun jälkeisenä pyhänä kuntoutuskeskuksemme altaassa oli erityisen paljon uimareita ja veden pintaan tuli myös pientä aallokkoa. Silloin uimataidot eivät riittäneet ja hän vajosi nopeasti pohjaan, uimavalvoja Joonas Mikkonen kertoo.

Mikkonen hyppäsi saman tien altaaseen ja sai miehen pintaan. Hän aloitti nopeasti elvytyksen ja yksi asiakkaista hälytti samalla ambulanssin. Mies toimitettiin sairaalaan ja selviytyi vammoitta.

Palkitsemistilaisuudessa olivat mukana SOLin siivous- ja toimitilapalveluiden liiketoimintajohtaja Jussi Holopainen ja alueen palvelujohtaja Noora Kekki. Holopaisen mukaan Joonas Mikkonen on toiminut tilanteessa erinomaisesti ja elvytystilanteessa osoittanut taitoa ja tietoa sekä toiminut koulutuksen mukaisesti.

- Uimavalvojan työ on erittäin tärkeää ja siinä on kysymys ihmishenkien turvallisuudesta. Valppaus, ennakoiminen ja tilannetaju ovat työssä ensiarvoisen tärkeitä samoin kuin äärimmäisen korkea työmoraali.

Unelmatyö

Mikkonen kertoo olevansa unelmatyössään uimavalvojana Kruunupuistossa Punkaharjulla. Työ on Mikkosen mukaan monipuolista ja mielenkiintoista. Ja mikä parasta, kilpauintia harrastava nuori mies saa olla itselleen tärkeän elementin eli veden äärellä ja vedessä. Savonlinnan uimaseuraan kuuluvan Mikkosen laji on rintauinti ja paras saavutus ammattikoulujen sarjan SM-kulta opiskeluajoilta.

Alun perin Mikkosesta piti tulla kokki, mutta sattuman kautta hän päätyi uimavalvojaksi, kun samassa seurassa ollut kilpauimari tarjosi tuurausta uimavalvojana.
- Kyllähän siitä kokin opinnoistakin jotain jäi käteen. Huolehdin monipuolisesta ravinnonsaannista ja ruuanlaittaminen onnistuu.

SOLin koulutuksia Mikkonen pitää erinomaisina ja kehittävinä. Mikkosen esimies on tuonut työhön paljon uudistuksia.
- Toimin uimavalvojana ja hoidan myös kiinteistöpuolen asioita. Hyvä vedenlaatu, puhtaus ja toimivat allasosaston ilmastointi- ja vedenpuhdistuslaitteet ovat minulle kunnia-asia. Työssäni pääsen tarkastelemaan Kruunupuiston allas-aluetta monesta näkökulmasta eli uimavalvojan, kouluttajan ja käyttäjän näkökulmasta.

Kruunupuiston uima-altaassa on noin 400 000 litraa vettä ja käytössä on nykyaikaiset kemikaalisäätimet.

- Kylmä-altaassa on Suomen ensimmäinen kloorin säästöohjelma käytössä. Se otettiin käyttöön marraskuussa. Kävijöitä saattaa olla venäläissesonkina sen verran, että pukukaappien avaimet riittävät juuri ja juuri.

Uimareiden turvallisuus on Mikkoselle sydämen asia

- Turvaan heidän henkensä ja se vaatii valppautta ja sataprosenttista läsnäoloa.

Joonas Mikkonen myös opettaa uintia erilaisille ryhmille ja vetää liikuntaa kuivatiloissa.
- Meillä käy paljon kuntoutusryhmiä. Vesijumppa, uiminen ja vesijuoksu ovat hyvä osa kuntoutusta. Nautin, kun näen työn tuloksia ja liikunnan iloa henkilöillä, joille liikkuminen voi olla vaikeaa fyysisen vamman takia.

Jaa kirjoitus sosiaalisessa mediassa

FB Twitter LinkedIn

« Takaisin